ZELE 10/11/2016 - 03u03

OUD-COLLEGA'S EXPERIMENTEERDEN TWEE JAAR MET SUIKERVRIJE PATISSERIE

"Kanker toonde me hoe slecht suiker is"

Albert Degryse (l.) en Pierre Duyts stellen hun boek voor op de boekenbeurs in Antwerpen . - Foto De Rycke

Na twee jaar bakken, experimenteren en proeven, werd 'Suikervrije Taarten' een boek vol lekkere patisseriegerechten zonder suiker. Docent bakkerij Pierre Duyts vond een partner voor zijn project in Albert Degryse, een man die, nadat hij kanker overwon, experimenteerde met suikervrije gerechten. Morgen stellen ze hun boek voor op de Antwerpse Boekenbeurs.

 

KATRIJN DE BLESER

Pierre Duyts (64), docent bakkerij, confiserie en chocolatier aan de kookschool De Koevliet in Zele en Albert Degryse (64), grafisch lesgever op rust, weten allebei hoe belangrijk gezond leven is. Pierre had tot twintig jaar geleden zijn eigen bakkerij in het centrum van Beervelde, maar nadat hij een hartinfarct kreeg, besliste hij om les te geven. Het is net in die school, de Zeelse afdeling van PCVO Scheldeland, dat hij Albert leerde kennen. Albert gaf er zelf les in de grafische vakken en de laatste twaalf jaar werkte hij er als coördinator. "In mijn vrije tijd volgde ik zelf ook lessen aan het PCVO, waaronder de kookmodule bij Pierre", begint Albert het verhaal.

Pierre was al twintig jaar bezig met het maken van suikervrije patisserie. "Zowat alles had ik al geprobeerd, maar het mislukte steeds. Ofwel was de textuur niet goed, ofwel waren de smaken van de zoetmiddelen niet goed. Zo wordt stevia bitter in plaats van zoet als het te hoge temperaturen moet ondergaan", zegt Pierre. "Toen ik startte met de cursus bij Pierre, wilde ik al zijn recepten maken, net zoals de andere cursisten, maar dan zonder suiker. Ik heb 35 jaar geleden lymfeklierkanker gehad. Kankercellen voeden zich met suiker dus dat eet je beter niet, maar als je chemo krijgt heeft je lichaam net nood aan iets dat je kracht geeft. Ik deed een hele studie naar zoetmiddelen, zo experimenteerde ik met honing en stevia. Uiteindelijk kwam ik bij de zoetstof tagatesse", zegt Albert.

Die zoetstof gebruikte hij ook tijdens de cursus van Pierre en dat bleek interesse te wekken.

"De textuur zat redelijk goed en ook de smaak is lekker. Twee jaar lang hebben we de recepten steeds opnieuw gemaakt, eerst samen met cursisten, daarna met diabetespatiënten en een diëtist. Ik stuurde de andere ingrediënten wat bij, zodat we na twee jaar recepten hebben die gezond en lekker zijn." Het was An Degryse (42) van NDesign Studio, dochter van Albert en zelf ook leerkracht in de grafische vakken, die met het idee kwam om een boek te maken. "Ik ben zelf een Bourgondiër dus zo'n recepten spreken me zeker aan. Tijdens het experiment zetten we al eens twee taarten naast elkaar: eentje met suiker en eentje zonder. Eerlijk, die zonder suiker was bijna lekkerder dan die met suiker", zegt An die de foto's voor het boek nam en ook de opmaak verzorgde. Pierre werkt nog steeds een nacht per week in een bakkerij en ook daar werden de taarten al verkocht. "Ze vallen duidelijk in de smaak. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun eten. Bovendien mogen ook diabetici ervan eten en is de patisserie lactosevrij."

Morgen van 14 tot 18 uur staan de twee auteurs op de Antwerpse Boekenbeurs aan de stand van uitgeverij Het Punt. Het boek is te koop voor 20 euro. De twee plannen alvast een vervolg. "We zijn nu testen aan het doen voor glutenvrije patisserie", lichten ze al een tipje van de sluier.